Svake godine jetra, bubrezi, crijeva, želudac i koža posebno pate zbog prejedanja za vrijeme blagdana pa im je potrebno temeljito čišćenje, odnosno detoksikacija. Osim vodom, vježbanjem i ostalim vanjskim načinima dovođenja organizma u ravnotežu, veliku ulogu igra i prehrana.
Umjesto masne i visokokalorične hrane kojom smo se trpali, tijelu treba lagani režim u trajanju od barem pet dana. Vlakna, probiotici, hrana bogata vodom i tekućina najbolje će i najbrže smiriti želudac i crijeva, a vi ćete se osjećati energičnije i lakše.
Uz ovaj petodnevni jelovnik nipošto nećete biti gladni, a tijelu ćete dati sve potrebne nutrijente.
1.dan
Doručak
Popiti 3 dcl svježe sirutke (natašte)
Shake (izmiksati u blenderu): 3 žlice zobenih integralnih pahuljica, 1 šalicu smrznutih borovnica, 2 suhe šljive, 1 žlicu samljevenih lanenih sjemenki, 1 čajnu žličicu cimeta, 3 dcl sojinog mlijeka
Međuobrok
Voćna salata: 2 mandarine, 1 grejpfrut nasjeckan na kocke, 1 neoguljena jabuka, 1 žličica cimeta
Ručak
Rižoto od heljde: pola tanjura kuhane heljde, 1 šalica kuhanog boba- začiniti s maslinovim uljem i nasjeckanim peršinom Pečeni oslić – srednji komad, začinjen maslinovim uljem i kaparima Matovilac s jabučnim octom i limunovim sokom 1 šalica zelenog, žutog ili bijelog čaja
Međuobrok
Salata od kiselog kupusa, začinjena s 4 žlice bučinog ulja 1 šnita integralnog kruha
Večera
Pečena skuša na žaru ili tavi bez masnoće s posipanim nasjeckanim češnjakom Blitva i krumpir na lešo
2.dan
Popiti 3 dcl svježe sirutke (natašte)
Doručak
U 3 dcl kefira umiješati 1 žlicu lanenih sjemenki i 5 žlica amarantha.
Međuobrok
Sok od 2 grejpfruta + 1 dcl razrijeđenog soka aloe vere (dodatak prehrani, ne ekstrakt).
Ručak
Varivo: 1 tanjur graha s repom i mrkvom. Zapršku napraviti od malo crvene paprike i integralnog brašna te začiniti s malo kurkume. 1 kriška raženog kruha sa sjemenkama
Međuobrok
Domaći kompot od 2 jabuke, 1 kruške, 5 suhih šljiva i 3 suhe smokve te 1 žličica cimeta.
Večera
Krem juha od brokule kuhane na pari i samljevene u blenderu. Ugustiti s LGG jogurtom i nasjeckanim češnjakom te malo raženog brašna.
3.dan
Doručak
Sok od aloe vere (100% sok ili koncentrat, natašte)
Žuti čaj – 3 dcl, malo limuna, pola žličice meda 1 šnita punozrnatog kruha, namaz: u blenderu mljevene 4 smokve i 2 suhe šljive
Međuobrok
U blenderu pripremljen shake od 1 acidofilnog mlijeka, 3 suhe šljive i pola kruške
Ručak
Varivo od heljde, poriluka, celera, mrkvice i pilećih prsa. Začiniti laganom zaprškom od raženog brašna, nasjeckanog češnjaka, peršina i soli.
Međuobrok
2 naranče
Večera
Probiotički posni sir od 200g Salata od crvenog luka, jabučnog octa i maslinovog ulja 1 kriška raženog kruha
4.dan
Doručak
1 šalica zobene kaše sa sojinim mlijekom i cimetom, nasjeckanim bademima i 1 mandarina.
Međuobrok
Voćna salata od 1 jabuke, 1 kiwija i 1 naranče.
Ručak
Kuhani bob, začinjen s bučinim uljem i lukom, 1 kuhana mrkva i 1 kuhani krumpir. Salata od cikle.
Međuobrok
Acidofilno mlijeko.
Večera
Kuhani oslić sa špinatom na mlijeku.
5.dan
3 dcl svježe sirutke natašte
Doručak
Naribane 3 neoguljene jabuke, cimet po želji.
Međuobrok
Sendvič od 1 kriške raženog kruha, dimljeni tofu, matovilac salata.
Ručak
Šparoge pirjane i pečene s bjelanjcima (3 kom), začiniti s češnjakom, kurkumom i malo soli. Kupus salata s jabučnim octom.
Međuobrok
Acidofilno mlijeko i 2 suhe marelice.
Večera
Pečena pastrva ili brancin s kaparima. Cvjetača, kuhana na pari.