Zaboravite na klasične kolače s bundevom, pa čak i na pečenu bundevu.
Ove pogačice su nešto sasvim drugo. Iako donosimo recept za slatku varijantu, dovoljno je samo malo promijeniti namaz kako biste uživali u slanim zalogajima.
Više recepata i trikova s bundevom možete pročitati u specijalu Tjedan bundeve.
Sastojci:
Za pogačice: 1 pakiranje suhog kvasca 1 šalica mlakog mlijeka 0,25 šalice šećera 3 žlice otopljenog maslaca 0,5 šalice pirea od bundeve 2 jaja 1 žličica soli 480 g brašna Izrezani indijski orasi za dekoraciju ("peteljke")
Za namaz: 120 g maslaca 0,25 šalice šećera u prahuž 0,25 šalice meda 1 žličica cimeta
Priprema:
U posudi pomiješajte mlijeko, kvasac, maslac, jaje, pire od bundeve i sol pa sve dobro promiješajte, a zatim postupno dodavajte brašno dok ne umijesite glatko tijesto. Ostavite ga na toplom pet minuta, a zatim ga mijesite otprilike pet minuta. Ako je previše ljepljivo dodajte još brašna.
Tijesto oblikujte u loptu i prebacite u čistu posudu koju ste premazali uljem pa ostavite da se diže 45 minuta – 1 sat na sobnoj temperaturi.
Nakon što se tijesto diglo, premijesite ga i podijelite na 15 jednakih dijelova te ih oblikujte u loptice. Svaku lopticu, dlanom spljoštite, a zatim svakoj zarežite krajeve, na osam delova, ali tako da ne idete do kraja.
Pogačice poslažite na lim za pečenje, pokrijte plastičnom folijom i ostavite još 45 minuta – 1 sat da se dižu na sobnoj temperaturi. Dok se tijesto diže, uključite pećnicu da se grije na 175 stupnjeva Celzijevih.
Prije nego pogačice stavite u pećnicu, tankom drškom kuhače, na sredini svake pogačice napravie rupicu pa ih premažite jajetom koje ste umutili sa žlicom vode.
Pogačice stavite u pećnicu na 15-20 minuta, a nakon pečenja u rupice umetnite komadića oraha tako da liče na peteljke bundeve.
Kako biste napravili namaz, stavite puter u blender i miksajte 30 sekundi (to možete raditi i uz pomoć ručnog miksera). Nakon toga dodajte šećer u prahu, med i cimet pa sve dobro umutite. Poslužite uz svježe pogačice. Ovako pripremljen namaz čuvajte u hladnjaku i do tjedan dana.