Krumpir je namirnica koju se često ostavlja u smočnici puno dulje nego bi trebalo pa nije neuobičajeno da ga bacamo nakon što primijetimo neugodan miris krumpira. No, ima i onih koji će pretpostaviti da je dovoljno samo oguliti koru, maknuti crne točkice, da bi on bio dobar za jelo. Stručnjaci za Healthline ističu da postoji jedan specifičan znak koji otkriva da krumpir nije više dobar za jelo, ali i da može biti opasan za zdravlje.
Ako na krumpiru vidite ovaj detalj, ne kupujte ga! Nije dovoljno samo odrezati taj dio, kontaminiran je cijeli
Ako vaš krumpir ima zelene mrlje, nemojte ga jesti: Lako je pomisliti da ih samo trebamo ukloniti s krumpira da bi on bio jestiv, ali niste svjesni problema. Prema pisanju portala Healthline, zelena se boja na krumpiru javlja kada on započne s proizvodnjom klorofila, što je prirodan proces. No kada primijetite taj pigment, to znači da je krumpir počeo i s proizvodnjom solanina, komponente koja štiti od štete koje uzrokuju životinje, insekti, gljivice i bakterije. Radi se o toksinu koji se nalazi u krumpiru, a ne samo u zelenim točkama, koji u većoj količini može biti opasan za ljude.
Možete se razboljeti od samo jednog krumpira: Razine solanina su najveće u kori krumpira, pa ćete guljenjem svakako otkloniti dio toksina (oko 30 posto), ali nećete riješiti problem. Stručnjaci nisu sigurni koliko točno ove komponente treba biti u krumpiru da vama bude loše, ali jedna je studija otkrila da 0.6 miligrama po kilogramu težine može voditi do bolesti. Posebno je važno da takav krumpir držite podalje do djece, koja imaju puno nižu tjelesnu masu pa mogu i jače osjetiti posljedice trovanja solaninom.
Ako primijetite ove simptome trovanja, odmah se javite liječniku: Ako ste pojeli tako zeleni krumpir, oguljen i bez vidljivih opasnih znakova, važno je pratiti simptome koji se mogu javiti. Oni uobičajeni uključuju temperaturu, glavobolju, bol u trbuhu, proljev, povraćanje, slab puls i otežano disanje. Ako mislite da imate upravo ove simptome, odmah potražite pomoć liječnika. Blagi simptomi mogu proći za 24 sata, ali tu su i oni ozbiljni zbog kojih je ipak pametno obratiti se liječniku.
Pravilno skladištenje može spriječiti probleme: Krumpir će dulje biti jestiv ako ga pravilno čuvate. Bilo kakvo oštećenje, izloženost svjetlu ili niskim i visokim temperaturama može rezultirati pojavom spomenutog toksina. Najbolje je krumpir čuvati na tamnom i suhom mjestu kako bi se spriječio ovaj proces. Vrećica u kojoj jesu štitit će ih od dodantog svjetla. Dobar je savjet da svaki krumpir dobro pregledate prije kupovine i bacite one koji nisu dobre kvalitete.
Pravilno čuvanje krumpira može spriječiti nastanak opasnih zelenih mrlja na krumpiru