NEZAPAMĆENI POKOLJ DUPINA / More je crveno od krvi, a jadne životinje ugibaju u strahovitim mukama: 'Pa to je naša tradicija!'

Poznata udruga za očuvanje mora vjeruje da je ovo najveći pokolj morskih sisavaca u povijesti Farskih otoka

15.9.2021.
14:42
Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Gotovo 1500 bijelih dupina ubijeno je prošle nedjelje na Farskim otocima tijekom tradicionalnog lova koji se naziva "grindadrap".

Otjerani su u plitke uvale na otoku Eystruroyu, a nakon nekoliko sati mučenja i grčenja ubijeni su noževima ili pak pregaženi čamcima. Lokalno stanovništvo pozdravljalo je krvoproliće životinja dok je more poprimalo crvenu boju. Neki od njih plijen su ponijeli kućama.

Snimke pokolja obišle su svijet i zgrozile milijune ljudi. Upozoravamo, sadržaj je vrlo uznemirujući.

Sea Shepherd, udruga za očuvanje mora, vjeruje da je ovo najveći pokolj morskih sisavaca u povijesti Farskih otoka.

Inače, lov na morske sisavce, primarno kitove, tamo se prakticira stotinama godina. Tamošnja vlast tvrdi da se svake godine u prosjeku ulovi 600-tinjak kitova, dok je broj ulovljenih dupina prošle godine bio 35, a pretprošle 10.

Sve više stanovnika protivi se pokolju

Heri Petersen, bivši predsjednik udruge "Grind" koja se bavi lovom na morske sisavce u uvali Skálabotnur, izjavio je za lokalne medije kako je previše dupina ugurano u zaljev te da ih je premalo ljudi čekalo na plaži da ih ubije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Zaprepašten sam zbog ovog što se dogodilo", rekao je za stranicu In.fo, dodavši kako su bijeli dupini predugo ležali na plaži u grčevima prije nego što su ubijeni.

Aktivisti koji se bore za zaštitu životinja tvrde kako je ova tradicija ubijanja morskih sisavaca okrutna i nepotrebna praksa. S druge strane, oni koji ju podržavaju smatraju kako je lov na kitove održiv način prikupljanja hrane iz prirode i važan dio njihova kulturnog identiteta.

"Ako smo išta naučili iz ove pandemije, to je da moramo živjeti u skladu s prirodom umjesto da je brišemo", rekao je Alex Cornelissen, izvršni direktor udruge Sea Shepherd. Dodao je kako se sve više stanovnika Farskih otoka protivi lovu na dupine, no strah ih je o tome javno govoriti.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali