Konobarenje je jedan od najstresnijih poslova, a uz to je i fizički vrlo naporan. Neki gosti se i ne trude olakšati posao ljudima koji ih poslužuju, već im svojim upadicama i često bizarnim prohtjevima dodatno kompliciraju i onako potplaćen rad.
Dugogodišnja konobarica je za portal Every Girl iskreno progovorila o stvarima od kojih se njoj i njezinim kolegama diže kosa na glavi.
Posebni prohtjevi i laganje o alergijama
"Želimo vam servirati savršeno jelo, no ponekad to ne može biti onako kako ste vi zamislili jer se moramo držati jelovnika koji je zamišljen na način da može zadovoljiti većinu gostiju u restoranu, ali i mogućnosti kuhara", rekla je pa nastavila:
"Nemojte lagati o svojim alergijama na određene namirnice. Kuharima je vrlo zahtjevno i oduzima im mnogo vremena dok prilagođavaju vaše jelo kako ne biste imali alergijsku reakciju. Ako lažete o svojemu zdravstvenom stanju samo da biste dobili neki ekstra obrok, to doista nije lijepo."
Nerazumijevanje za gužvu i neostavljanje napojnica
"Ako naručujete hranu za van, bilo bi lijepo da ostavite neku napojnicu i u toj situaciji. To što ne jedete ovdje, ne znači da se nismo jednako potrudili", kaže dugodišnja konobarica.
"Imamo samo dvije ruke, baš kao i vi, stoga imajte na umu da, ako je gužva u restoranu, nismo u mogućnosti ekspresnom brzinom obaviti ono za što nam u suprotnim situacijama treba znatno manje vremena. Imajte razumijevanja za konobara i pokušajte odjednom naručiti za sve goste za stolom, a ne ga dozivati za svaku narudžbu posebno", apelira ona.
"Nerijetko su plaće konobara tek osnovne, što znači da govorimo o minimalcu, pa mnogi od njih uvelike ovise o napojnicama. Ako ste u mogućnosti, ostavite neki bakšiš, to nam jako puno znači", priznaje konobarica.
Napadanje zbog krive narudžbe i predugo sjedenje
"I mi smo ljudi koji griješe, zato nam recite ako smo vam nešto zaboravili donijeti. Dajte nam priliku da ispravimo pogrešku, nemojte nas odmah napadati. Ne kažnjavajte nas neostavljanjem napojnice jer vam se jelo našega kuhara nije svidjelo", poručuje ona.
"U restoranu je u pogonu cijeli jedan sustav ljudi koji funkcionira oko vas i za vas. Ako ste završili s jelom, a vidite da netko dulje čeka na slobodan stol, ustupite svoje mjesto nakon obroka. Pazite na svoju djecu koja trčkaraju uokolo, kako nas ne bi ometala u poslu ili uzrokovala da nam nešto ispadne na pod ili na njih", savjetuje konobarica.