ZNANOST ODGOVARA

KONAČNO ZNAMO ODGOVOR: Evo zašto sami sebe ne možete poškakljati

Svima je poznato kako su nam određeni dijelovi tijela osjetljiviji na dodir nego ostali te kako škakljanje po tim dijelovima mnoge može natjerati da se nekontrolirano smiju.

Vjerojatno ste primijetili i kako sami sebe ne možete poškakljati, vaše tijelo ne reagira na taj podražaj kao onda kad vas netko drugi pokušava natjerati na smijeh na taj način.

Zašto je tako?

Sarah-Jayne Blakemore, neuroznanstvenica sa Sveučilišta London, tvrdi kako se različiti dijelovi mozga aktiviraju kad vas netko škaklja i kad to radite samima sebi. Kada vas netko poškaklja i počnete se smijati, što je fenomen poznat pod imenom gargaleza, i dodir i emocija, kao i centri za nagrađivanje u mozgu, postaju aktivni. Neki znanstvenici vjeruju kako naš mozak iznenađujuć tjelesni kontakt detektira kao potencijalnu prijetnju, dok smijeh koji slijedi iza toga služi kao signalizacija da zapravo ne postoji prava opasnost, piše Curiosity.

Šizofreničari mogu poškakljati sami sebe

Ako pokušate poškakljati sami sebe, aktivira se sasvim drugačiji dio – mali mozak. To područje kontrolira i predviđa mišićnu aktivnost. S obzirom da je čovjek samosvjetan, mali mozak će ostatak mozga upozoriti da stiže škakljanje te utišati sve alarme.

Zanimljivo je da ljudi koji boluju od šizofrenije mogu sami sebe škakljati, vjerojatno zato što ih neobične varijacije u njihovom mozgu spriječavaju da logički povežu vlastite pokrete s osjećajem škakljanja.

Povratak na Net.hr