KAKO DO LOVE / Ovo je 12 poprilično jednostavnih i provjerenih načina koji će vam donijeti više novca

Kako uštedjeti novac? U prvi mah vam se možda čini teško, ali promjena nekih naših navika može učiniti čuda

13.9.2021.
14:27

Uštedjeti novac nije lako pogotovo u vrijeme kad nam je puno toga dostupno i kad za potrošiti "pokoju kunu" više ni ne moramo ustati iz fotelje. Ipak, postoji puno načina za reduciranje troškove, od promjene dnevnih navika pa sve dok smanjivanja mjesečnih računa za usluge.

Donosimo vam 12 najboljih načina za uštedu novca o kojima je pisao Nerdwaller.

Štedite 'automatski'

Napravite trajni nalog ili počnite koristiti bankovnu aplikaciju koja će male iznose s vašeg tekućeg računa svaki mjesec prebacivati na zaseban račun koji će biti rezerviran isključivo za štednju.

Pretresite svoje džepove

Kad se sjetite, provjerite džepove vaših jakni, hlača, košulja, bilo da ste ih nosili nedavno ili ih niste odjenuli mjesecima. Pronađete li nešto novca, nemojte ga potrošiti već ga stavite na štednju.

Napravite popis namirnica

Prije nego odete u kupnju, provjerite što vam sve nedostaje i napravite spisak. Također, pratite sniženja u trgovinama i koristite kupone za popuste.

Koristite popuste na zabavu

Želite li u muzeje, galerije ili pak nacionalne parkove, obratite pažnju na popuste koje daju ili ih posjećujte u vrijeme kada su ulaznice jeftinije. Ako spadate među studente ili umirovljenike, provjerite imate li pravo na niže cijene ulaznica.

Planirajte velike kupnje

Želite li kupiti novi namještaj, televizor ili računalo, nemojte žuriti, ali niti kupovati sve u isto vrijeme. Napravite godišnji plan i odredite prioritete. Također, prije nego se odlučite na kupnju, provjerite ima li neka trgovina popust na proizvode koje želite.

Reducirajte kupnju preko interneta

Ništa nije jednostavnije od kupnje online zbog čega često nepromišljeno trošimo na stvari koje nam ne trebaju ili pak kupujemo iz dosade. No, postoji jedan trik. Umjesto da na raznim stranicama za kupnju spremate svoje osobne podatke kao i broj kredite kartice, prisilite se da te stvari upisujete iznova prilikom svake kupnje. Stručnjaci kažu da bi to trebalo smanjiti broj nepromišljenih narudžbi.

Izrađujte darove

Umjesto da ih kupujete, oslonite se na vlastitu kreativnost. Ako baš i nemate ideja, internet ih je pun pa svakako provjerite i pronađite nešto što možete sami izraditi.

Prilagodite tarifu za mobitel

Plaćate li za nešto što uopće ne trošite? Analizirajte vašu mjesečnu potrošnju i utvrdite koliko vam je potrebno minuta i interneta. Ponekad je dovoljno uzeti jeftiniju tarifu kod istog operatera, ali možete i promijeniti operatera ako vam se nude bolji uvjeti.

Pazite na račun za struju

Nije svejedno kada perete rublje u perilici ili glačate. Također, nije svejedno i radi li vaša klima na 18 ili 25 stupnjeva. Ako možete, dobro je prati rublje i glačati ljeti nakon 22 i zimi nakon 21 sat jer je tada tzv. jeftina struja. Što se tiče klima uređaja, logično je da za njihovo korištenje nećete čekati večer, ali važno je paziti da ne namjestite prenisku temperaturu jer osim što je nezdravo za vas, "nezdravo" je i za vaš budžet jer značajno povećava potrošnju struje.

Otkažite bespotrebne pretplate

Sve je više usluga koje nam se, ako se pretplatimo, automatski naplaćuju svaki mjesec. Najčešće je riječ o raznim servisima za streaming glazbe ili filmova ili pak dodatnim paketima IPTV i kabelskih operatera. Ako ste se zasitili usluge ili nemate vremena za gledanje filmova, serija ili slušanje glazbe, svakako otkažite uslugu da ju ne biste uzaludno plaćali. Uvijek se lako možete vratiti, ako poželite...

Pratite potrošnju novca

Jako je važno pratiti koliko novca mjesečno trošite i na što on odlazi. Možete to činiti ručno zapisujući troškove, možete pratiti i promet na vašem računu preko bankovne aplikacije, a možete koristiti i neke druge mobilne aplikacije koje pomažu u kontroli troškova.

Postavite ciljeve

Definirajte koliko novca želite uštedjeti u određenom vremenu. Neka to svakako bude realan iznos jer cilj štednje nije da živite kao "crkveni miš" već da novac kojim raspolažete trošite pametno.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali