UŠLI SMO U JEZIVU ELEKTRANU U NAŠEM SUSJEDSTVU / Zavirite u unutrašnjost: Skice CIA-e otkrivaju detalje, a sve izgleda kao u hororu

U ovoj ogromnoj napuštenoj građevini snimao se Blade Runner 2049. Ekipa iz Croatia Infiltrationa nam pokazuje još jedan mađarski dragulj

25.7.2021.
16:47
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Mihovil, Matija, Vjeko i Josip nastavljaju svoj put po Mađarskoj, a današnja lokacija je kao iz horor filma. Ovi dečki zajendo čine Croatia Infiltration, grupu koja spaja ljubav prema istraživanju urbanih napuštenih lokacija, ali i ljubav prema filmskoj umjetnosti. U novoj epizodi infiltriraju ogromnu i jezivu elektranu u kojoj je sniman segment filma Blade Runner 2049 Denisa Vlleneuvea.

Ova elektrana bila je jedna od najvećih industrijskih investicija pedesetih godina. Za samu izgradnju bilo je potrebno preko 4500 radnika od kojih je oko 2000 dobilo poslove u proizvodnom pogonu nakon završetka gradnje. Od ukupne proizvodnje 80% bilo je rezervirano za sovjetske potrebe a ostalih 20% za mađarsku industriju.

Održivost projekta ovisila je o ispostavi električne energije. Kako je riječ o parnoj elektrani koja je kao gorivo koristila ugljen, bila je potrebna ogromna količina kako bi elektrana radila u punom pogonu. Kao što vidimo iz skice od CIA-e, u blizini se nalazio rudnik koji je trebao opskrbljivati elektranu, no nakon nekog vremena ispostavilo se kako taj rudnik ne može zadovoljiti ogromne potrebe ove elektrane.

Rješenje je bilo u dopremi dodatnog ugljena iz raznih dijelova Mađarske - što je dodatno poskupilo cijeli projekt. Osim toga, u 90im godinama obzirom na nove zakone o zaštiti okoliša, bilo je potrebno sanirati dijelove tvornice. To je bio moment u kojem je tvornica proglašena neperspektivnom i donesena je odluka kako ju je potrebno rušiti.

Kako ona danas izgleda i što su sve pronašli, pogledajte u videu. Idući tjedan, Croatia Infiltration nastavlja istraživati Mađarsku. Možete ih pratiti na društvenim mrežama, Instagramu i Facebooku.

Pogledajte i ostale epizode i lokacije iz ovog serijala:

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali