Kora žutog grejpa je glatka, sjajna i pomalo tanka s lagano šljunčanom teksturom, prekrivena malim uljnim žlijezdama koje oslobađaju mirisna eterična ulja.
Kora žutog grejpa uglavnom dozrijeva od zelene do žute, ali neke zelene mrlje mogu ostati na površini u zrelosti, ovisno o sorti, i nisu pokazatelj zrelosti. Ispod kore je gusta, bijela i spužvasta srž čvrsto prilijepljena uz meso, a vlaknaste membrane dijele meso na nekoliko segmenata.
Meso ima prozirnu, žutu nijansu i vodeno je, nježno i polučvrsto, pokriva mnogo sjemenki krem boje ili se nalazi bez sjemenki. Jezgra mesa također može izgledati šuplja ili čvrsta, ovisno o sorti i uvjetima uzgoja. Žuti grejp ima aromatičan i suptilan, cvjetni miris i sadrži uravnoteženu razinu kiselosti i slatkoće, pridonoseći suptilno slatkom, trpkom i blago gorkastom okusu voća. Žuti grejp je dostupan tijekom cijele godine, s vrhuncem sezone od zime do proljeća. Žuti grejp izvrstan je izvor vitamina C, antioksidansa koji jača imunološki sustav, potiče proizvodnju kolagena u koži i sadrži protuupalna svojstva.
Plodovi su također dobar izvor vlakana za regulaciju probavnog trakta, kalija za uravnoteženje razine tekućine, a imaju niže količine cinka, kalcija, magnezija, željeza i bakra.