Zobena kasa sa jabukama - recept i priprema
Zobena kaša i zob iz nje je među najzdravijim žitaricama na svijetu. Zob iz zobene kaše je cjelovita žitarica bez glutena i odličan su izvor važnih vitamina, minerala, vlakana i antioksidansa.
Kombinacija jabuka i zobi daju odlično jelo zobenu kašu koja je odličan izbor za doručak.
Sastojci za zobenu kašu sa jabukama:
1 jabuka, bez jezgre i nasjeckana
2 žlice neslanog maslaca
2 žlice čistog javorovog sirupa
1/2 žličice mljevenog cimeta
1/4 žličice soli
3 žlice vode
1 šalica zobi
2 šalice vode
sjeckani orasi, za posluživanje
Priprema zobene kaše s jabukama:
U loncu zagrijte jabuku, maslac, javorov sirup, cimet, sol i 3 žlice vode na srednje jakoj vatri dok ne zavrije. Poklopite i kuhajte dok jabuke ne omekšaju, oko 5 minuta. Ostavite 1/2 šalice mješavine jabuka za ukrašavanje.
Dodajte zob i 2 šalice vode u lonac s preostalom smjesom jabuka i kuhajte, nepoklopljeno i povremeno miješajući, dok zobena kaša sa jabukama ne postane kremasta, oko 5 minuta.
Poslužite uz rezerviranu mješavinu jabuka, orahe pecans i više javorovog sirupa, po želji.