Ne postoji ljepše vrijeme za zimsko varivo od hladnog zimskog dana. Evo recept za zimsko varivo.
Sastojci za zimsko varivo:
- 2 žlice ulja
- 1 kg rebra bez kostiju
- sol i svježe mljeveni papar
- 1 žlica maslaca
- 2 mrkve, narezane na kockice
- 2 režnja češnjaka, vrlo grubo nasjeckana
- 1 veliki krumpir, izrezan na kockice
- 1 veliki luk, narezan na kockice
- 1/4 šalice brašna
- 1 šalica suhog crnog vina
- 2 šalice goveđeg temeljca
- 4 grančice timijana, plus listići timijana za ukras
- 1 list lovora
- 1 šalica smrznutog graška
Priprema zimskog variva:
Započnite pripremu zimskog variva zagrijavanjem tave. Dodajte ulje i zagrijavajte dok se ne pojave pramenovi dima. Dodajte meso, obilno ga začinite soli i paprom i zapržite sa svih strana na umjereno jakoj vatri, ukupno oko 4 minute. Šupljikavom žlicom prebacite meso na tanjur.
Otopite maslac u tavi. Dodajte mrkvu, češnjak, krumpir i luk i kuhajte dok ne dobije laganu boju, oko 3 minute. Umiješajte brašno. Dodajte crno vino i pirjajte, stružući sve zapečene komadiće s dna posude. Dodajte temeljac, grančice majčine dušice i lovorov list te prokuhajte. Poklopite i pirjajte na umjereno laganoj vatri dok mrkva i krumpir ne omekšaju, oko 6 minuta.
Dodajte grašak i meso zajedno sa nakupljenim sokom, poklopite i pirjajte dok se meso ne zagrije i srednje zapeče, oko 3 minute. Odbacite lovorov list i grančice timijana. Posolite i popaprite, ukrasite listićima timijana i poslužite.