Voće / Zimske sorte krušaka slatko-kiselog okusa

Image
Foto: Pixabay

Postoje dvije glavne vrste krušaka, a to su ljetne i zimske sorte krušaka. Po čemu su posebne zimske sorte krušaka?

25.12.2021.
12:23
Pixabay
VOYO logo

Zimske i ljetne sorte krušaka osnovna je podijela krušaka. Za razliku od ljetnih krušaka koje se beru zrele, zimske sorte krušaka potrebno je čuvati najmanje tri tjedna prije nego što se iznesu i puste da sazriju.

Zimske sorte krušaka ne dozrijevaju na stablu, beru se čvrste i zelene. Potrobno ih je pravilno skladištiti na toplo mjesto zbog dozrijevanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poznata zimska sorta krušaka je Curé. Stabla rastu visoka, krošnje su guste, kruške dozrijevaju krajem rujna. Njihova težina je od 160 g do 250 g. U vrijeme berbe zelene su, kada sazriju poprimaju nijansu limuna, ponekad se na njima pojavljuje ružičasto rumenilo. Meso Cure je slatko-kiselog okusa.

Druga poznata zimska sorta krušaka je kruška - Cuboid. To je kasna zimska sorta krušaka. Rađa plodove težine 150-200 g. Urod se bere početkom listopada. Plodovi su u ovom trenutku još uvijek zeleni s ružičastim rumenilom. Dozrijevaju u prosincu. Kockasta sorta izvrsnog je okusa, sočne bijele pulpe. Skladištenje je moguće do ožujka. Sorta je plodna, zimska i otporna na sušu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo