Zimnica od mrkve s bijelim lukom idealna je salata uz glavno jelo.Slatka mrkva i slatkasti okus bijelog luka kombinacija je koja će vas oduševiti. Kako pripremiti zimnicu od mrkve s bijelim lukom?
Sastojci za otopinu za zimnicu od mrkve s bijelim lukom:
- 4 šalice vode
- 4 šalice bijelog octa
- 1/2 šalice soli
Sastojci za zimnicu od mrkve s bijelim lukom:
- 3 kg male (baby) mrkve
- 5 komada bijelog luka
- žlica sjemena kopra
- 5 glavica cvjetnog svježeg kopra
Postupak izrade zimnice od mrkve s bijelim lukom:
Pripremite šest staklenki od litre. Stavite staklenke naopako u veliki kalup za torte, dodajte centimetar ili dva vode. Stavite u pećnicu na 120 stupnjeva na deset minuta i držite ih na toplom.
Ogulite i narežite na četvrtine mrkvu. U lonac dodajte vodu, ocat i sol. Zakuhajte da se sol otopi. Očistite i pripremite češnjak i kopar.
Izvadite staklenke iz pećnice jednu po jednu i dodajte polovicu bijelog luka, a zatim glavicu kopra. Složite mrkvu u staklenke. Dodajte polovicu češnjaka u mrkvu, a zatim dodajte prstohvat sjemenki kopra. Prelijte vrućom salamurom od vode, octa i soli. Brzo pokrijte vrućim poklopcem i zatvorite.
Neka staklenke odstoje preko noći na sobnoj temperaturi, a nakon toga ih čuvajte na tamnom i hladnom mjestu. Zimnica od mrkve s bijelim lukom je gotova, možete je poslužiti nakon što odstoji dva do tri tjedna.