Najbolji način da otkrijete da se pršut pokvario je očima i nosom. Pršut koji je svjež i siguran za jelo trebao bi izgledati tamno ružičaste, smeđe ili crvene boje s bijelom masnoćom koja se provlači kroz njega i svakako ne bi smio imati zelenu plijesan na pršutu. Zelena plijesan na pršutu znak je da se pokvario i da ga ne treba jesti. Vidljiva zelena plijesan na pršutu također je pokazatelj da je vaše meso prošlo svoj vrhunac i da ga ne treba jesti. Miris je još jedan ključni pokazatelj da se pršut pokvario. Pršut bi trebao mirisati mesnato, slano i malo slatko. Ovisno o tome kakvu vrstu pršuta imate i kako je pripremljen, možete otkriti suptilne začine poput crnog papra ili ružmarina. Ne smijete osjetiti kisele i gorke note ili zelenu plijesan na pršutu, to je svakako loš znak.
Pršut je jedan od onih sastojaka koji je pre ukusan i nije jeftin. Kad kopaš po hladnjaku da pronađeš svoju zalihu i shvatiš da se omiljeni pršut pokvario, jedna je od onih sitnica koje ti mogu pokvariti cijeli dan. Ukoliko se nalazi zelena plijesan na pršutu možete znati da se nažalost pokvario.