Najjednostavnija verzija biskvita sastoji se od jaja, šećera i brašna u jednakim količinama. Dakle, ako stavite 1 jaje trebat će vam 3 žlice brašna i 3 žlice šećera. Izraženo u gramima, jaje srednje veličine sadrži otprilike 45 g i žlicu brašna i šećera otprilike 15 g, tako da nam za jedno jaje treba 3 žlice šećera i brašna.
No, zašto se biskvit spusti? Postoje dva razloga zašto se biskvit spusti. Prvi je prevelikim miksanjem sastojaka i tada biskvit bude prerijedak i nema svoju gustoću pa se spusti. Drugi je dodavanjem ulja. Neki recepti za biskvit preporučuju dodavanje ulja. Ulje će biskvit učiniti sočnim, ali teškim, čime će se izgubiti potrebna karakteristika dignutog biskvita te je to još jedan razlog zašto se biskvit spusti. Za masniji i sočniji kolačić u jedno jaje dodajte 3 žlice ulja. Postoji i varijanta s jogurtom koja daje laganu spužvu, ali koju je, na primjer, teško napuniti kremom. Ako želite napraviti tamni biskvit, u osnovni recept umjesto žlice brašna dodamo žlicu kakaa.
Ovo su dva glavna razloga zašto se biskvit spusti te ako pripazite na te razloge vaš biskvit će biti sočan i dignut.