Zašto biste svakodnevno trebali jesti jaja (ali i ljusku)?
Bez obzira na prijašnju lošu reputaciju, nova istraživanja
objavljena u
Razlog je puno kolina, B vitamina koji je važan za razvoj
djetetova mozga. Uostalom, on igra važnu ulogu u sprječavanju
mentalnih poremećaja kod djece te bolesti poput sindroma Down i
demencije.
Dobar visokoproteinski doručak poput jaja pomoći će vam u obrani
od žudnje za hranom tijekom dana. Proteini koji se nalaze u
jajima stvaraju veći osjećaj sitosti koja traje duže.
Istraživanja su pokazala da tirozin, aminokiselina pronađena u
jajima, može biti presudna u trenucima poput obične vožnje
automobilom kad brza reakcija presuđuje hoće li doći do nesreće
ili ne.
I to upravo zahvaljujući antioksidansima. Jaje kuhanjem gubi
polovinu esencijalnih tvari, a nakon toga ih najviše imaju
jabuke.
Proteini u jajima smanjuju krvni tlak, a time se smanjuje i rizik
od razvijanja bolesti srca.
Znanstvenici su dokazali da je ljuska jajeta dobra za zdravlje i da poboljšava zdravlje noktiju, kose i desni.
Uz sve to, smanjuje mogućnost nastanka simptoma bolesti kao što
je astma i alergijski rinitis.