Najbolja stvar kod pečenja poriluka u pećnici je to što se pečenjem ublažuje njegov okus luka, karamelizira ga i ističe prirodnu slatkoću. Ovaj način pripreme poriluka je izvrstan kao prilog i izvrsno ide uz bilo koje glavno jelo kojeg se sjetite.
Sastojci potrebni da se pripremi zapečeni poriluk su:
- 6 poriluka
- 3 žlice maslinovog ulja
- Sol i mljeveni crni papar
- 50 grama ribanog parmezana
Da biste pripremili zapečeni poriluk najprije zagrijte pećnicu na 220°C. Očistite poriluk tako da ostavite samo bijeli i svijetlo zeleni dio. Zatim poriluk prerežite na pola po dužini i dobro ga isperite. Poriluk poslažite u posudu za pečenje tako da prerezana strana poriluka bude prema dolje.
Za pripremiti zapečeni poriluk potrebno je preliti poriluk maslinovim uljem i dobro ga premazati te začiniti solju i paprom. Poriluk pecite u pećnici 20 minuta, a zatim ga izvadite iz pećnice i okrenite tako da prerezana strana bude prema gore te ga nastavite peći dok zapečeni poriluk ne omekša, oko 10 minuta. Zapečeni poriluk je gotov i spreman za posluživanje. Dobar tek!