Zapečene punjene paprike u posljednjih su nekoliko godina dobile na prednosti u odnosu na tradicionalne. Razlog tome jest njihova jednostavnija i brža priprema. Nakon što se punjene paprike ispune nadjevom, jedino preostaje staviti ih u pećnicu. Zapečene punjene paprike idealnog su okusa, a slažu se sa svim prilozima.
Zapečene punjene paprike možete napraviti na mnoge načine, a mi u nastavku donosim vegetarijanski i mesni recept.
Za vegetarijanske zapečene punjene paprike potrebno vam je sljedeće:
- 1 kg paprike babure
- 400 g svježeg sira
- 200 g tvrdog sira
- 3 jaja
- jedno kiselo vrhnje
- tikvice
- kukuruz
- luk
- vegeta
- sol
- papar
S druge strane, ako radite mesne punjene paprike, od sastojaka morate imati:
- 1 kg paprike babure
- 500 g miješanog mljevenog mesa
- 100 g riže
- pola glavice luka
- 1 jaje
- sol
- vegeta
- papar
Neovisno o tome kakve zapečene punjene paprike radite, za početak paprike očistite od koštica, izdubite, operete i dobro posušite. U posudi pomiješajte sastojke.
Ako radite vegetarijnsku verziju, povreće narežite na što sitnije kockice. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva te dok se ona zagrijava, na tepsiju na papir za pečenje posložite paprike. Pecite na 180 stupnjeva otprilike 20 do 30 minuta, a na polovice vremena okrenite paprike.
Kada su vaše zapečene punjene paprike gotove, poslužite ih u prilog po želji.