Želite maleni odmak od svakodnevice, zasitili ste se stalno jednih te istih priloga koji se vrte oko krumpira. Nemate nikakvih ideja. Naravno, krumpir je tu, ali što poslužiti uz njega. Pronalazite jednu manju brokulu. Tu su i dva jaja, nešto parmezana, okrajak sira te jedno vrhnje za kuhanje. Jednu žlicu brašna ćete uvijek naći, začini su tu. I to bi bilo sve što je potrebno za zapečenu brokulu s krumpirom.
Prvo očistite krumpir, narežite ga na kockice i stavite kuhati u hladnu, posoljenu vodu. Kuhajte ga dvadesetak minuta, ali pazite da ostane kompaktan. Paralelno stavite na vatru slanu vodu i dok čekate da zavrije, očistite brokulu. Najprije odrežite stabljiku, očistite ju, skinite koru, narežite na kockice i stavite kuhati. Za to vrijeme, brokulu razdvojite na cvjetiće i operite pod hladnom vodom. Odstranite sve suhe dijelove. Kada procijenite da je stabljika brokule omekšala, ubacite cvjetiće i blanširajte ih dvije minute.
Procijedite brokulu i krumpir. Za nastavak postupka pripreme zapečene brokule s krumpirom vatrostalnu posudu namažite maslacem ili uljem pa slažite naizmjence brokulu i krumpir. Sve zalijte smjesom od umućenih jaja, parmezana, brašna, malo vrhnja za kuhanje da smjesa bude tekuća, malo muškatnog orašćića, papra i ako treba soli. Nemojte zaboraviti da ste solili vodu u kojoj se kuhalo povrće, a tu je i parmezan pa možda nećete uopće morati dodavati sol.
Protresite posudu i stavite u vruću pećnicu, zagrijanu na 200 stupnjeva. Pecite deset minuta. Izvadite, posipajte ribanim sirom i ponovno zapecite kako bi se napravila zlatna korica. Zapečenu brokulu s krumpirom iznesite na stol, pustite da se malo ohladi i navalite. Možete jesti kao samostalan obrok uz salatu ili kao prilog mesu.