Začin piment se koristi i u kuhanju i u pečenju. Cijele bobice pimenta mogu se dodati mesu kao što je govedina ili janjetina, kao što biste dodali komade češnjaka ili cijele češnjeve, zbog obogaćivanja okusa. Želite li bobice pimenta malo ublažiti, skuhajte ih prije nego što ih upotrijebite kao začin.
Možete ih peći desetak minuta ili ih jednostavno zagrijati u tavi na ploči štednjaka. Mljeveni piment se koristi za začinjavanje mesa, juhe, variva, povrća i pečenih proizvoda. Začin piment se najčešće koristi u kombinaciji sa začinima - mljeveni muškatni oraščić, cimet ili klinčić. Obično se dodaje na početku kuhanja ili pečenja.
Začin piment se čuva u hermetički zatvorenoj staklenki dalje od izravnog sunčevog svjetla. Nema potrebe za zamrzavanjem ili hlađenjem. Piment će trajati godinama, bio cijeli ili mljeveni, iako mljeveni začini brzo gube svoj intenzivan okus.