Vrtni timijan je divna biljka ugodnog, oštrog okusa. Koristi se više od dva tisućljeća. Jedna od najranijih poznatih upotreba ove biljke bila je u starom Egiptu, gdje se koristila za balzamiranje mrtvih i smatralo se da im pomaže na putu dok prelaze u sljedeći život.
Vrtni timijan može se lako i brzo razmnožavati reznicama, raslojavanjem ili podjelom. Vrtni timijan je otporan na sušu i uspijeva u težim uvjetima. Podrijetlom iz Mediterana, obično raste na suhom, pjeskovitom i stjenovitom tlu.
Vrtni timijan ima izražen, koncentriran biljni okus s oštrim travnim, drvenim i cvjetnim notama. Upravo zbog svoje bogate arome, vrtni timijan često se koristi u kuhinji. Listovi vrtnog timijana mogu se dodati, cijeli ili nasjeckani, u jelo u bilo kojoj fazi kuhanja. Međutim, što se duže kuhaju, to će pružiti više okusa. Vrtni timijan vrlo je jednostavan za uzgojiti, a može poslužiti kao ukras u vrtu i kao izvor začina za ukusna jela.