Povrće /

Vrste rotkvica - rane, srednje i kasne rotkvice

Image

Rotkvice su jedno od najzdravijih povrća u našim vrtovima. Donosimo koje vrste rotkvica su najbolje za vaš vrt.

12.9.2021.
8:53
VOYO logo

Rotkvice obično postaju crne, ali postoji nekoliko vrsta po kojima se razlikuju. Meso rotkvice je najčešće bijelo, dok je kora bijela, zelena ili crvena, ovisi o vrsti. Postoji zimske i ljetne vrste rotkvica.

Korijen rotkvica koristi se za čišćenje tijela i poboljšanje funkcioniranja žučnog mjehura. Rotkvica se također koristi u borbi protiv kašlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rotkvice su podijeljene na vrste prema brzini zrenja. Postoje rane, srednje i kasne vrste.

Prva vrsta rotkvice su crne rotkvice. Crna rotkvica ima gustu kožu s glatkom ili hrapavom površinom. Crna rotkvica ima oštar i gorak okus. Plodovi sadrže puno vitamina C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rotkvica noć dozrijeva za 75 dana. Rotkvica noć ima začinjen slatkast okus.

Rotkvica murzilka je jedna od kasnih sorti jer joj treba dugo vremena da dozrije.

Cilindar je srednje sezonska vrsta rotkvice. Ova vrsta rotkvice koristi se u salatama zbog svog slatkog okusa. Ova rotkvica također je otporna na pucanje.

Sasha rotkvica je jedna od najpopularnijih bijelih rotkvica i brzo sazrijeva. Ova rotkvica dozrijeva za samo 35 – 45 dana. Plodovi teže 200 do 400 grama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rotkvica zmajski zub ima izdužen stožast korijen dug 60 cm. Sorta vrlo dobro podnosi hladno vrijeme i sazrijeva za 70 dana.

Sorta vakula je vrlo pogodna za uzgoj na otvorenom. Vakula sazrijeva za 50 – 60 dana. Povrće se konzumira svježe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rotkvice su iznimno zdravo povrće i bilo bi savršeno imati ih u svakom vrtu. Ovo su samo neke vrste rotkvica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo