Zeleno povrće /

Najpopularnije vrste kelja - običan kovrčavi kelj, kineski kelj, ukrasni kelj...

Image
Foto: Pixabay

Uvijek koristite obični kovrčavi kelj za pripremu jela, ali znate li da postoje i druge vrste kelja. Koje sve vrste kelja postoje?

11.12.2021.
10:56
Pixabay
VOYO logo

Postoje različite vrste kelja koje se mogu koristiti u pripremi različitih jela. Najčešća vrsta kelja koja se koristi u pripremi jela je obični kovrčavi kelj, ali uz njega postoji i lacinato kelj, ukrasni kelj, crveni rus te kineski kelj.

Obični kovrčavi kelj

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najčešća vrsta kelja koja se koristi u pripremi različitih jela. Blijedo je do tamnozelene boje s velikim listovima s naboranim rubovima i dugim stabljikama.

Lacinato kelj

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Talijanska sorta kelja koju je uzgojio Thomas Jefferson u svom vrtu u Monticellu. Tamno plavo-zeleni, vitki, dugi listovi nemaju kovrče i nabore uobičajene za kelj. Listovi su zgužvani i naborani poput savojskog kupusa i uvijeni duž cijelog ruba.

Ukrasni kelj

Naboran i pahuljasti, nalazi se u bojama od bijele do ružičaste te od ljubičaste do magenta boje. Šarene boje su njegova posebnost i koristi se kao ukras. Formira rozetu, koja izgleda kao otvoreni cvijet. Iako su mu listovi pomalo grubi, jestiv je.

Crveni Rus

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova vrsta kelja izgleda kao obraslo hrastovo lišće u bojama od plavo-zelene do ljubičasto-crvene. Među njegovim glavnim prednostima je dobar okus u salatama, a i lijepo izgleda. Hladno vrijeme pojačava njegovu boju. Slađi je i nježniji od običnog kelja.

Kineski kelj

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kineski kelj može biti zamjena za običnu brokulu u mnogim receptima. Sa visokim sadržajem kalcija, željeza, vitamina A i C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo