Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
Zeleno povrće /

Najpopularnije vrste kelja - običan kovrčavi kelj, kineski kelj, ukrasni kelj...

Uvijek koristite obični kovrčavi kelj za pripremu jela, ali znate li da postoje i druge vrste kelja. Koje sve vrste kelja postoje?

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Postoje različite vrste kelja koje se mogu koristiti u pripremi različitih jela. Najčešća vrsta kelja koja se koristi u pripremi jela je obični kovrčavi kelj, ali uz njega postoji i lacinato kelj, ukrasni kelj, crveni rus te kineski kelj.

Obični kovrčavi kelj

Najčešća vrsta kelja koja se koristi u pripremi različitih jela. Blijedo je do tamnozelene boje s velikim listovima s naboranim rubovima i dugim stabljikama.

Lacinato kelj

Talijanska sorta kelja koju je uzgojio Thomas Jefferson u svom vrtu u Monticellu. Tamno plavo-zeleni, vitki, dugi listovi nemaju kovrče i nabore uobičajene za kelj. Listovi su zgužvani i naborani poput savojskog kupusa i uvijeni duž cijelog ruba.

Ukrasni kelj

Naboran i pahuljasti, nalazi se u bojama od bijele do ružičaste te od ljubičaste do magenta boje. Šarene boje su njegova posebnost i koristi se kao ukras. Formira rozetu, koja izgleda kao otvoreni cvijet. Iako su mu listovi pomalo grubi, jestiv je.

Crveni Rus

Ova vrsta kelja izgleda kao obraslo hrastovo lišće u bojama od plavo-zelene do ljubičasto-crvene. Među njegovim glavnim prednostima je dobar okus u salatama, a i lijepo izgleda. Hladno vrijeme pojačava njegovu boju. Slađi je i nježniji od običnog kelja.

Kineski kelj

Kineski kelj može biti zamjena za običnu brokulu u mnogim receptima. Sa visokim sadržajem kalcija, željeza, vitamina A i C.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike