Samo zato što vegani ne jedu meso ne znači da im ne bi trebalo dopustiti da tu i tamo uživaju u mekom i sočnom vege bifteku. Ovaj recept za veganski biftek koristi jednostavne začine, ljutu marinadu i mesnati seitan i time čini najbolji vege biftek ikada.
Sastojci za vege burger:
- 150 g kuhane leće iz konzerve
- 210 g vitalnog pšeničnog glutena
- 130 g paste od rajčice
- 2 žlice soja umaka s niskim sadržajem natrija
- žličica češnjaka u prahu
- malo mljevenog kima
- 1 čajna žličica paprike
- pola žličice mljevenog crnog papra
- 120 ml juhe od povrća ili vode
Sastojci za marinadu vege umaka:
- 65 g soja umaka s niskim sadržajem natrija
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice čistog javorovog sirupa
- 1 velika žlica paste od rajčice
U blender dodajte sve sastojke za seitan biftek i pulsirajte. Istresite seitan na čistu površinu, posipajte ga s malo vitalnog pšeničnog glutena ako je potrebno kako biste spriječili lijepljenje. Mijesite smjesu dok više ne bude mrvičasta. Dobivenu smjesu malo spljoštite, pa je prerežite na 4 dijela.
Izravnajte bifteke. Stavite vege bifteke u košaru za kuhanje na pari s vodom na dnu i kuhajte ih na pari 30 minuta. Pazite da sva voda ne ispari i po potrebi dodajte još. Dok se bifteci kuhaju, umutite sastojke za marinadu u plitkoj posudi. Nakon što su bifteki kuhani na pari, izvadite ih i stavite u marinadu. Okrenite ih nekoliko puta da se oblože.
Zagrijte veliku tavu s nekoliko žlica ulja. Dodajte vege bifteke i pecite nekoliko minuta sa svake strane dok malo ne pocrne. Možete ih ispeći i na vanjskom roštilju. Premažite vege bifteke s još malo marinade neposredno prije vađenja iz posude za dodatni okus i vlažnost. Poslužite vege biftek i uživajte!