Neke verzije veganske pite uključuju bundevu, druge sir. Ova verzija izostavlja jaja i sir, koristi hranjivi kvasac za okus sira i uključuje tikvice.
Sastojci za vegansku pitu od tikvica:
- 2 kg tikvica
- luk
- 2 češnja češnjaka
- 1 1/4 šalice sojinog mlijeka
- 1/2 šalice maslinovog ulja
- 2 1/4 šalice brašna
- prašak za pecivo
- 2 žličice sušene paprene metvice
- žličica češnjaka u prahu
- svježi komorač i paprena metvica - prema želji
- kvasac
- sol i papar, po ukusu
Veganska pita od tikvica priprema:
Zagrijte pećnicu na 220C. Tikvicu naribajte i ocjedite. U blenderu nasjeckajte luk, češnjak i začinsko bilje. U zdjeli pomiješajte tikvice s lukom, češnjakom i mješavinom začinskog bilja te hranjivim kvascem. Začinite.
U drugoj zdjeli pomiješajte sojino mlijeko s maslinovim uljem, češnjakom u prahu i sušenom metvicom. Začinite. Ulijte u zdjelu s tikvicama i promiješajte. Postupno dodajte brašno i prašak za pecivo. Pleh pospite brašnom. Ulijte tijesto i pospite sjemenkama sezama. Pecite u zagrijanoj pećnici 1 sat i 15 minuta.
Izvadite lim iz pećnice i ostavite da se veganska pita od tikvica stegne prije rezanja i posluživanja.