Kako se priprema ukusno varivo sa suhim mesom?
Ovaj recept za varivo sa suhim mesom savršena je hrana za hladne jesenske dane. Varivo sa suhim mesom je vrlo jednostavno za napraviti i prepuno je graha, rajčice i špinata, što čini ovo varivo zasitnim i kompletnim obrokom.
Sastojci potrebni da se pripremi varivo sa suhim mesom su:
4 žlice ulja
1 kg sušenih svinjskih rebarca
1 veliki luk, sitno nasjeckan
4 klinčića češnjaka, sitno mljevenog
2 konzerve pasirane rajčice od 400 ml
350 ml bijelog vina
1 šaka peršinovog lista
5 grančica timijana
1 čajna žličica sušenog ružmarina
1 čajna žličica kadulje
2 lista lovora
600 grama bijelog graha iz limenke
Sol i papar, po ukusu
Kada pripremate varivo sa suhim mesom najprije zagrijte 2 žlice ulja u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Začinite rebra s malo soli. Radeći u serijama kako ne biste pretrpali tavu, zapecite rebra sa svih strana. Izvadite sva rebra iz lonca. Dodajte preostalo ulje i luk te kuhajte uz često miješanje dok luk ne porumeni. Dodajte češnjak i kuhajte još 1 minutu. Dodajte pasiranu rajčicu i drvenom žlicom ostružite dno lonca kako biste uklonili sve ukusne zapečene mrlje.
Dodajte vino, peršin, majčinu dušicu, ružmarin, kadulju i lovor. Vratite rebarca u lonac, pazeći da bude u jednom sloju. Kuhajte varivo sa suhim mesom poklopljeno na vrlo laganoj vatri 3-4 sata ili dok rebarca ne omekšaju. Nakon što rebra omekšaju maknite lonac s vatre. Uklonite peršin, grančice timijana i lovorov list i bacite ih. Vratite na vatru, dodajte grah i zagrijte. Začinite po ukusu solju i paprom i poslužite. Dobar tek!