Varivo od poriluka miješa okuse slatkog poriluka, mesnatih gljiva i nježnog sezonskog povrća. Varivo od poriluka također ima pikantnu notu senfa kako bi uspiješno povezao sve okuse. Krumpir i orašasta leća čine ga dodatno ugodnim. Sastojci potrebni da se pripremi varivo od poriluka su:
- 2 glavice luka
- 2 mrkve
- 4 poriluka
- 3 češnja češnjaka
- 1 limun
- 1 žlica maslinovog ulja
- Morska sol i svježe mljeveni papar
- 500 g krumpira
- 400 g zelene leće u konzervi
- 1 kocka od povrća
- 1 žlica senfa
- 1l kipuće vode
- 300 g blitve
Da biste pripremili varivo od poriluka najprije ogulite luk i narežite ga na tanke ploške. Ogulite mrkvu narežite je na kockice. Odrežite korijenje poriluku. Prepolovite ih po dužini i dobro isperite pod hladnom slavinom. Narežite poriluk na kockice. Gljive debelo narežite. Češnjak ogulite i zgnječite, a koricu limuna sitno naribajte.
Kada ste pripremili sve sastojke za varivo od poriluka, ulijte 1 žlicu maslinovog ulja u veliku posudu i zagrijte na srednje jakoj vatri. Ubacite luk, mrkvu, gljive i poriluk. Umiješajte češnjak i koricu limuna te začinite prstohvatom soli i papra. Pirjajte 10 minuta, povremeno miješajući, dok povrće ne omekša. Dok se povrće prži, ogulite krumpir i narežite na male kockice. Zelenu leću ocijedite i operite.
Zatim u posudu sa varivom od poriluka dodajte krumpir i leću. Izmrvite kockicu temeljca i žlicom dodajte 1 žlicu senfa. Ulijte 1 l kipuće vode i dobro promiješajte. Pustite da zavrije, a zatim stavite poklopac na posudu i lagano kuhajte. Kuhajte 30 minuta. Kad se varivo kuhalo 30 min, umiješajte blitvu i kuhajte 5 minuta da omekša. Varivo od poriluka je gotovo i spremno za posluživanje. Dobar tek!