Kuharica /

Kako se priprema varivo od mahunarki?

Image
Foto: Pixabay

Jeste li znali da možete miješati mahunarke i pripremiti ukusno miješano varivo od mahunarki? Donosimo ukusan i vegetarijanski recept za varivo od mahunarki.

2.11.2022.
11:57
Pixabay
VOYO logo

Ovaj ukusan recept za jednostavno vegetarijansko varivo od miješanih mahunarki je sjajan izvor biljnih proteina. Ovo varivo od mahunarki uključuje grah, slanutak, leću i mahune. Sastojci potrebni da se pripremi ukusno varivo od mahunarki su:

  • 70 g bijelog graha
  • 50 g slanutka
  • 50 g zelene leće
  • 50 g graška
  • 2 male glavice luka
  • 150 g mrkve, oguljene
  • 3 stabljike celera
  • 4-5 režnjeva češnjaka, oguljenih
  • 200 g pirea od rajčice
  • 10 g šećera
  • 5 ml soka od limuna
  • 50 g maslinovog ulja
  • Sol i papar, po ukusu

Varivo od mahunarki priprema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo što trebate učiniti kada pripremate varivo od mahunarki je namakanje mahunarki dan prije kuhanja najmanje 8 sati. U jednu zdjelu namočite grah i slanutak, a u drugu leću i mahune. Grah i slanutak ocijedite, te ih isperite. Stavite grah i slanutak u lonac, prelijte ih vodom, poklopite lonac poklopcem i pustite da zavrije. Nakon što prokuha, smanjite vatru na minimum.

U međuvremenu pripremite ostalo povrće. Luk narežite na sitne kockice. Mrkvu i celer narežite na srednje kockice. Češnjak narežite na tanke ploške. Zagrijte ulje u loncu s debelim dnom. Dodajte luk i pirjajte 5 minuta na jakoj vatri ili dok lagano ne porumene, neprestano miješajući. Dodajte mrkvu i celer te pirjajte još 5 minuta. Smanjite vatru na najnižu te dodajte češnjak. Kuhajte 1 minutu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodajte pire od rajčice, šećer, sol i papar. Kuhajte 5 minuta i ugasite vatru dok se grah i slanutak ne skuhaju. Nakon što su grah i slanutak kuhani, prebacite ih u lonac s pireom od rajčice te smanjite vatru. Ocijedite i isperite leću i nasjeckani grašak. Dodajte ih u varivo od mahunarki te kuhajte dok se leća i grašak ne skuhaju. Dodajte sok od limuna i korigirajte začine. Varivo od mahunarki je gotovo. Ugasite vatru i ostavite gulaš da odstoji barem 15 minuta prije posluživanja. Dobar tek!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo