Kako pripremiti ukusno varivo od mahunarki?
Obitelj mahunarki sastoji se od biljaka koje proizvode mahunu sa sjemenkama u sebi. Izraz mahunarke koristi se za opisivanje sjemena ovih biljaka. Mahunarke također imaju impresivan nutritivni profil i jedan su od najboljih biljnih izvora proteina. Iako sadrže antinutrijente, možete koristiti metode poput namakanja i kuhanja kako biste smanjili njihove razine tih spojeva.
Sastojci potrebni da se pripremi ukusno varivo od mahunarki su:
70 g graha
50 g slanutka
50 g zelene leće
50 g žutog graška
150 g žutog luka
150 g mrkve
150 g celera
15 g češnjaka
200 g pirea od rajčice
10 g šećera
malo soka od limuna
žlica maslinovog ulja
sol
papar
nasjeckano lišće peršina
maslinovo ulje
Prije nego započnete pripremati varivo od mahunarki, najprije namočite mahunarke dan prije kuhanja najmanje 8 sati. U jednoj zdjeli namačite grah i slanutak, a u drugoj leću i sitni grašak. Grah i slanutak zatim ocijedite od vode, te ih isperite. Stavite grah i slanutak u lonac, prelijte ih vodom, poklopite lonac poklopcem i pustite da zavrije. Nakon što prokuha, smanjite vatru na minimum.
Sljedeće što je potrebno učiniti kako bi pripremili varivo od mahunarki je priprema povrća. Luk narežite na sitne kockice. Mrkvu i celer narežite na srednje kockice. Češnjak narežite na tanke ploške. Zagrijte ulje u loncu. Dodajte luk. Pirjajte luk 5 minuta na jakoj vatri ili dok lagano ne porumene, neprestano miješajući. Dodajte mrkvu i celer. Pirjajte još 5 minuta i smanjite vatru na najnižu. Te dodajte češnjak i kuhajte 1 minutu. Dodajte pire od rajčice, šećer, sol i papar. Kuhajte 5 minuta i ugasite vatru dok se grah i slanutak ne skuhaju.
Nakon što su grah i slanutak kuhani, prebacite ih u lonac s pireom od rajčice te smanjite vatru. Ocijedite i isperite leću i nasjeckani grašak. Dodajte ih u varivo od mahunarki. Kuhajte dok se leća i grašak ne skuhaju. Dodajte sok od limuna i začinite po želji. Ugasite vatru i ostavite varivo od mahunarki da odstoji barem 15 minuta prije posluživanja. Dobar tek!