Vanilin kiflice nezaobilazan su dio naše tradicije. Mogu se pronaći na velikim slavljima poput vjenčanja, ali i na onim skromnijima poput obiteljskih blagdanskih okupljanja. Sada već možda imate vlastitu obitelj i željeli biste prenijeti neke stare običaje na vlastite ukućane, no ne možete pronaći recept za vanilin kiflice koji vam je dala baka. Ne morate brinuti jer donosimo recept koji će vam spasiti blagdane.
Za pripremu vanilin kiflica potrebno vam je:
- 250 g brašna
- 210 g maslaca
- 100 g mljevenih oraha
- 70 g šećera
- 1 vanilin šećer
- šećer u prahu za uvaljati/posipati kiflice
Za početak je potrebno brašno, šećer, vanilin šećer i mljevene orahe staviti u zdjelu. Zatim hladan maslac isjecite na kockice te dodajte u zdjelu ostalim sastojcima. Rukama umijesite sastojke tako da dobijete glatko tijesto. Dobiveno tijesto zamotajte u foliju i ostavite najmanje jedan sat da odstoji u hladnjaku. Nakon toga zagrijte pećnicu na 160°C.
U međuvremenu oblikujte vanilin kiflice. Jedan od trikova koje možete upotrijebiti jest da operete ruke pod hladnom vodom kako se tijesto u procesu oblikovanja ne bi grijalo, no svakako obratite pozornost na to ruke nakon ispiranja dobro osušite jer ne smiju biti mokre. Tijesto položite na radnu površinu te ga rolajte i oblikujte koristeći isključivo prste, kako ne bi došlo do nepotrebnog grijanja i raspadanja.
Nakon što oblikujete sve kiflice, pecite ih u pećnici 8-10 minuta. Obavezno pazite da ne izgore, a ne preporuča se niti da počnu rumenjeti zato što će imati neugodan okus. Naposljetku, gotove vanilin kiflice potrebno je uvaljati u šećer u prahu. Uživajte u okusu tradicije!