Najbolji način za sačuvati mrkvu za kasniju upotrebu je vakumiranje, posebice ako vakumirate svježe ubranu mrkvu. Prije nego krenete s vakumiranjem mrkve odrežite gornji zeleni dio - tako ćete produžiti njihov "rok trajanja".
Ako ste kupili mrkvu s listovima, uklonite ih prije nego što mrkvu stavite u hladnjak. Osim toga, mrkvu je najbolje zamotati u mokru kuhinjsku krpu.
Mrkvu bi bilo idealno čuvati u staklenkama ili plastičnim kutijama i vrećicama. No, kako bi mrkva dugo ostala potpuno svježa, čuvajte je u hladnjaku u zatvorenoj vakum vrećici.
Prije vakumiranja možete pripremiti mrkvu da se može koristiti. Narežite ga na kockice ili naribajte i sačuvajte za salatu. Ovakav način vakuumiranja mrkve omogućit će vam da u svoje obroke uvijek dodate svježu i zdravu hranu, na najbrži mogući način do sada.