Ljubitelji vrhnja i kremastih umaka, ovo je za vas. Ovaj umak od vrhnja za piletinu gotov je otprilike za 30 minuta. Dovoljno je dobar da ga se posluži za društvo, ali je i jedno od onih jela koja odgovaraju za brzu radnu večeru.
Sastojci za umak za piletinu od vrhnja:
- 1/2 kg pilećih prsa prerezanih po dužini na pola
- brašno
- žlica maslinovog ulja
- 2 žlice maslaca podijeljene
- 1 oguljena cijela glavica češnjaka
- 1/2 šalice pileće juhe ili temeljca
- 1/2 žličice soka od limuna
- 1/4 žličice češnjaka u prahu
- 1 šalica vrhnja
- sol i papar po ukusu
Piletinu pospite sa malo soli i papra i pospite brašnom. Dodajte maslinovo ulje i 1 žlicu maslaca u tavu.
Kad se zagrije, pirjajte piletinu 4-5 minuta po strani ili dok ne postane lijepa i zlatna. Izvadite piletinu iz tave i ostavite je sa strane. Dodajte ostatak maslaca u tavu. Pustite da se otopi pa dodajte režnjeve češnjaka. Kuhajte ih 3-4 minute, često miješajući. U tavu dodajte pileću juhu, limunov sok i češnjak u prahu. Kuhajte 4 minute. Umiješajte vrhnje i dodajte piletinu natrag u tavu. Pustite da kuha još oko 5 minuta, dok se umak od vrhnja ne reducira i piletina ne bude pečena.
Po želji poslužite sa svježe nasjeckanim peršinom.