Ovaj klasični recept za pesto genovese umak iz talijanske regije Genove, može se umiješati u tjesteninu, namazati na kruh ili dodati u hamburgere.
Sastojci za recept za umak pesto genovese:
- 1 češanj češnjaka
- 15 g pinjola
- 1 žličica krupne soli
- 50 g listova mladog bosiljka
- 30 g parmezana, sitno naribanog
- 15g pecorino ili više parmezana, sitno naribanog
- 40 ml maslinovog ulja
Umak pesto genovese priprema:
Zdrobite češnjak i pinjole u glatku pastu batom i mužarom. Dodati pola soli i pola bosiljka, pa laganim kružnim pokretima samljeti, gnječeći bosiljak o stranice i okrećući mort. Ponovite s ostatkom bosiljka i soli.
Kada zgnječeni bosiljak pusti svoja jarko zelena ulja, dodajte sir(eve). Nježno miješajte dok se ne pomiješa i postane malo ljepljivo, a zatim ulijte maslinovo ulje i lagano promiješajte batom da dobijete pastu s malo teksture. Stavite u manju posudu i prelijte maslinovim uljem tek toliko da prekrije. Umak pesto genovese može u hladnjaku stajati 2-3 dana.