Umak od sušenih rajčica ne priprema se često u domaćinstvima, iako je u restoranima jako zastupljen u jelima. Razlog tome jest da umak od sušenih rajčica ima specifičan okus koji se idealno slaže uz pileća i teleća mesna jela.
Da biste napravili umak od sušenih rajčica, potrebno vam je:
- 10 polovica sušenih rajčica iz ulja
- kockica maslaca
- manji luk
- 1 režanj češnjaka
- sol, papar, crvena paprika
- peršin
- maslinovo ulje
- povrtni temeljac
- voda
Umak od sušenih rajčica priprema se na sljedeći način:
U tavu dodajte kockicu maslaca pa na njoj popržite sitno narezani luk i sitno narezani režanj češnjaka. Kada omekšaju i puste svoju aromu, dodajte žličicu brašna i dobro miješajte da se ne bi napravile grudice. Dodajte pileći temeljac i vodu te pričekajte da se temeljac otopi. Dodajte otprilike 10 polovica sušenih rajčica iz ulja, začine i sve zajedno pirjate do 20 minuta. Kada je jelo gotovo, dodajte mu peršin.
Umak od sušenih rajčica možete pripremiti zajedno s pilećim prsima tako što ćete luk i češnjak popržiti zajedno s maslacem na ulju kojem se peklo meso. Pileća prsa možete umaku dodatni ponovno nakon što se temeljac otopi da se sve zajedno pirja.