Špinat ima toliko mnogo zdravstvenih prednosti. Ima visok sadržaj željeza, kao i vitamina A i C. Špinat je krcat ne samo hranjivim tvarima, već je i bogat antioksidansima.
Sastojci za umak od špinata:
- 25 g maslaca
- 1 manja glavica
- 2 žlice glatkog brašna
- 200 ml punomasnog mlijeka
- 400 g špinata
- 100 ml vrhnja za kuhanje
- Muškati oraščić
Priprema umaka od špinata:
Kako biste pripremili ukusan umak od špinata, u loncu zagrijte 25 grama maslaca, zatim dodajte jednu sitno nasjeckanu glavicu luka i kuhajte pet minuta dok sastojci ne omekša.
Unutra umiješajte dvije žlice glatkog brašna i kuhajte dvije minute pa polako umiješajte 200 mililitara punomasnog mlijeka. Kad se sve sjedini, lagano kuhajte pet minuta dok se umak ne zgusne.
U međuvremenu stavite vrećicu špinata od 400 grama u veliko cjedilo. Prelijte ga kipućom vodom dok lišće ne uvene. U sljedećem koraku pripreme umaka, stavite špinat u čistu krpu, ocijedite višak tekućine, a zatim ga grubo nasjeckajte.
U umak od špinata umiješajte 100 mililitara vrhnja, lagano zagrijte, zatim na sitno naribajte malo svježeg muškatnog oraščića i začinite prema ukusu.