Možda ste ovo već probali s cvjetačom, brokulom ili ciklom. Stvarno, mogućnosti su beskrajne kada je riječ o umacima od povrća. Evo kako se priprema ovaj umak od graška za tjesteninu.
Umak od graška – sastojci:
- pol šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 3 režnja češnjaka, tanko narezana
- 2 šalice smrznutog zelenog graška
- 1/4 šalice listova mente
- pola šalice vode
- 2 žlice (ili više) svježeg soka od limuna
- pola žličice (ili više) košer soli
- Svježe mljeveni crni papar
Priprema umaka od graška:
U malom loncu na srednje niskoj vatri kuhajte ulje i češnjak, povremeno miješajući, 2 do 3 minute, dok se češnjak tek ne počne karamelizirati. Maknite lonac s vatre.
U međuvremenu veliki lonac s vodom stavite na jaku vatru. Kad voda zakipi, dodajte grašak i kuhajte ga 2 minute, a zatim ga šupljikavom žlicom prebacite u blender.
U blender dodajte češnjak i ulje, metvicu, vodu, limunov sok i sol. Začinite umak od graška crnim paprom. Miješajte umak od graška velikom brzinom dok se ne formira glatki pire. Kušajte i po potrebi dopunite solju i limunovim sokom. Vaš umak od graška je gotov. Dobar tek!