Umak od gljiva bez vrhnja odličan je dodatak raznim jelima, posebno onima koji preferiraju veganske ili lakto-vegetarijanske opcije. Ovaj ukusni umak je jednostavan za pripremu i uključuje sastojke koji su lako dostupni.
Za pripremu umaka od gljiva bez vrhnja potrebno je:
- 250 g gljiva
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica brašna
- 1 šalica biljnog temeljca
- 1 sitno nasjeckani luk
- 2 češnja češnjaka
- sol i papar, po ukusu
Kada pripremate umak od gljiva bez vrhnja najprije gljive treba narezati na kriške, a luk i češnjak sitno nasjeckati. Na zagrijanom maslinovom ulju, pržite nasjeckani luk i češnjak dok ne postanu staklasti. Zatim dodajte narezane gljive i kuhajte ih na srednje jakoj vatri dok ne omekšaju. Dodajte brašno i miješajte dok se ne ujednači. Postupno dodajte biljni temeljac i kuhajte na laganoj vatri dok se umak ne zgusne. Na kraju, posolite i popaprite prema ukusu. Ovaj umak od gljiva bez vrhnja je odličan za posluživanje uz razne tjestenine, rižu, povrće ili pečeno meso. Dobar tek!