Chimichurri je svijetli, zeljasti umak koji se može napraviti s bilo kojim nježnim zelenim začinskim biljem kojeg imate u izobilju. Glavne komponente ovog kvalitetnog umaka za pečenje su začinsko bilje, maslinovo ulje, ocat ili limunov sok, te češnjak i mljevena ljutika.
Ukoliko želite malo jačine, dodajte malo nasjeckanih prženih badema i mljeveni čili ili mljevenu crvenu papriku. Fantastičan je preliven mesom ili povrćem na žaru, ili kao preljev za salatu od tjestenine.
Iako ga možete napraviti u blenderu, možete napraviti i rustikalnu verziju na način da sve nasjeckate ručno i izmiješate u zdjeli.
Holandez je jedan od najboljih klasičnih umaka za pečenje. Tradicionalno, ovaj se umak priprema postavljanjem zdjele ili lonca otporne na toplinu na tavu s vodom koja lagano ključa. U zdjeli umutite žumanjke s nečim kiselim poput limunovog soka, a zatim polako umiješajte otopljeni maslac.
Bešamel je klasik s razlogom. Iako ovaj umak za pečenje sam po sebi nema previše okusa, temelj je za mnoga jela.