Luk se može ukiseliti i na taj način pripremiti za zimnicu. Ukiseljeni luk poslužite kao salatu uz glavno jelo. Kako se priprema ukiseljeni luk?
Sastojci potrebni za ukiseljeni luk:
- 1 luk, oguljen i vrlo tanko narezan
- 3/4 šalice jabučnog octa
- 1/4 šalice vode
- 1 žličica morske soli
- 1-2 žlice šećera
Priprema ukiseljenog luka:
Zagrijte smjesu octa koju ćete koristiti za ukiseljeni luk. U malom loncu pomiješajte ocat, vodu, sol i željenu količinu šećera. Kuhajte na srednje jakoj vatri dok smjesa za ukiseljeni luk ne zakuha.
Sve sastojke uliti u staklenku. Stavite tanko narezan luk u staklenku sa pripremljenom smjesom za kiseljenje u kojoj ćete pripremiti ukiseljeni luk. Vruću smjesu octa prelijte preko luka koji ćete ukiseliti, zavrnite poklopac i kratko protresite luk dok se ravnomjerno ne prekrije smjesom octa, ovo je jako bitno ako želite da se sav luk ukiseli ravnopravno. Ostavite luk da se ukiseli.