Skuhali ste jelo i primijetili da je jako ljuto. Kako ublažiti ljutinu u jelu?
Najlakši način da ublažite jelo koje je previše ljuto je da dodate više sastojaka kako biste smanjili udio ljutih elemenata. Ako je u pitanju juha ili varivo, pokušajte dodati još tekućine. Dodajte i više povrća, bjelančevina ili škroba.
Mliječni proizvodi također su vrlo uspješni u borbi protiv ljutine u jelima. Na svaku porciju možete dodati mlijeko, kiselo vrhnje ili čak kuglicu običnog jogurta, ali pazite da mliječne proizvode dodate i zatim kuhate na jačoj vatri jer se mogu zgrušati.
Kokosovo mlijeko tehnički nije mliječno, ali daje veliku kremoznost jelima. Također, dobro se slaže s puno azijskih okusa, ako je takvo jelo koje pokušavate ublažiti.
Poput kiseline, šećer ili drugi zaslađivači dodaju drugačiji element okusa koji može ukrotiti ljutinu. Sa šećerom budite vrlo oprezni, jer želite dodavati vrlo male količine i stalno kušati kako vaše ljuto jelo ne bi u konačnici imalo okus poput deserta.