Prije nego što počnu cvjetati, pupoljci kapara se beru i namaču u salamuri ili pakiraju u sol.
Kapari osim što su slani daju i kiselost jelu. Kapare možete dodati u tjesteninu, u preljeve ili čak na tost s avokadom. Kapare možete staviti u salate. Dodat će teksturu i jak i slan okus. Kapare daju odličan okus i odličan su dodatak i krem juhama poput juhe od rajčice, juhe od luka ili butternut tikve.
Kapare se odlično slažu i s jajima. Losos možete poslužiti sa zdjelom kapar a i uz to crveni luk i baguette. Kapari su divan dodatak lososu koji je poširan s limunom, pečen u pećnici, zapečen na štednjaku ili lagano pržen kao pljeskavice/kroketi od lososa. Kapari će se također odlično slagati dodavanjem u salsu ili ih možete stavi i u nachose.
Slani okus kapara fantastičan je i s okusom grčkog jogurta i ljutog senfa kojima možete začiniti krumpir salatu.