Praktični savjeti /

Koliko traje vrenje mošta?

Image
Foto: Pixabay

Trajanje vrenja mošta utječe na kvalitetu vina. Donosimo savjete za optimalno trajanje vrenja mošta.

22.1.2022.
13:29
Pixabay
VOYO logo

Vrenje mošta ili stručnije alkoholna fermentacija je jedan od osnovnih i glavnih faza u procesu proizvodnje vina. Ovom fazom započinje stvaranje vina stoga je kvalitetno trajanje vrenja mošta od iznimne važnosti.

Trajanje vrenja mošta definitivno ovisi o temperaturi te je ona presudan faktor početka, završetka i trajanja ove faze. Drugim riječima, hoće li vrenje započeti istog dana, za tjedan dana, hoće li završiti ranije ili kasnije, hoće li se prekinuti i sl. najvećim dijelom ovisi o temperaturi mošta. Alkoholno vrenje započet će ranije, bit će intenzivnija i trajat će kraće ako je temperatura visoka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez obzira na temperaturu, postoji optimalno trajanje vrenja mošta. Optimalno trajanje vrenja mošta je na temperaturi od 25 do 28 stupnjeva celzijevih. Stoga na ovoj temperaturi, trajanje vrenja mošta iznosit će otprilike 24 dana. Ako se radi o većem postotku alkohola, dovoljna je temperatura i od 10 celzijevih stupnjeva. Ako se radi o nižoj temperaturi, trajanje vrenja mošta može ići i do 100 dana.

Stoga, prilikom razmišljanja o tome koliko će biti trajanje vrenja mošta, razmislite želite li jači ili slabiji postotak alkohola te o uvjetima i temperaturi na kojoj će se ova faza događati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo