Starinski recepti /

Tradicionalni recept za sočnu čupavu pitu od jabuka

Image
Foto: Pixabay

Volite uživati u tradicionalnim domaćim poslasticama? Čupava pita od jabuka će vas oduševiti. Saznajte kako se priprema čupava pita od jabuka.

4.8.2023.
10:51
Pixabay
VOYO logo

Čupava pita od jabuka je tradicionalno zagorsko jelo koje osvaja srca svojim neodoljivim okusom. Ova jednostavna, ali ukusna poslastica ima dugu povijest i često se priprema za posebne prigode ili kao omiljeni desert u obiteljskim okupljanjima.

Sastojci za čupavu pitu od jabuka su:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 500 g tanko narezanih kora za pitu
  • 1 kg jabuka, oguljenih, očišćenih i narezanih na tanke ploške
  • 150 g šećera
  • 1 žličica cimeta
  • 100 ml ulja
  • 50 ml mineralne vode
  • 100 g griza

Kada želite pripremiti čupavu pitu od jabuka najprije u velikoj posudi pomiješajte narezane jabuke sa šećerom i cimetom. Ostavite da odstoji nekoliko minuta kako bi jabuke pustile sok. U manjoj zdjeli pomiješajte ulje i mineralnu vodu. Uzmite jednu koru za pitu i premažite je mješavinom ulja i vode. Posipajte malo griza preko kore. Stavite drugu koru preko prve i ponovite postupak premažanja uljem, vodom i posipanja griza. Na treću koru stavite dio pripremljenih jabuka i ravnomjerno ih rasporedite. Prekrijte jabuke s još dvije kore i ponovno premažite uljem, vodom i pospite grizom.

Ponavljajte postupak slojeva jabuka i kora dok ne potrošite sve sastojke. Zadnji sloj treba biti kora koju također premažete uljem i vodom. Nožem lagano zarežite površinu pite od jabuka kako bi se omogućilo bolje upijanje soka prilikom pečenja. Pecite čupavu pitu od jabuka u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 40-50 minuta, dok ne postane zlatno smeđa i hrskava. Vaša čupava pita od jabuka je spremna za posluživanje! Dobar tek!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo