Grčka pita od poriluka je prepuna svilenkastog poriluka, maslaca, jaja i mlijeka. Mediteranska pita od poriluka ima prhko tijesto, a mekan nadjev. Izvrsna stvar u vezi ove pite od poriluka je što u nadjev možete dodati još neko povrće po želji, poput špinata.
Sastojci za pitu od poriluka su:
- 900 grama krupno nasjeckanog poriluka, samo bijeli i svijetlozeleni dijelovi
- 180 grama maslaca, podijeljeno
- 2 žlice sitno nasjeckanog svježeg peršina
- 1 žličica košer soli
- 1/4 žličice svježe mljevenog crnog papra
- 4 velika jaja
- 180 ml mlijeka
- 240 grama feta sira, narezanog na male kockice
- 450 grama listova za pitu, oko 18 listova
Kada pripremate pitu od poriluka najprije pirjajte poriluk na srednjoj vatri na 4 žlice maslaca dok ne omekša, oko 12 minuta. Ocijedite sav višak tekućine iz posude. Umiješajte peršin, sol i papar te maknite s vatre i pustite da se smjesa malo ohladi. U srednjoj zdjeli umutite jaja i mlijeko, umiješajte sir i dodajte pirjani poriluk. Promiješajte da se dobro sjedini.
Otopite preostalih 8 žlica maslaca na laganoj vatri u malom loncu. Postavite rešetku u sredinu pećnice i zagrijte je 175°C. Duboku posudu za pečenje lagano premažite otopljenim maslacem. Upotrijebite polovicu listova za pitu za dno posude, poslažite ih po cijeloj površini, a svaki list lagano premažite otopljenim maslacem. Ravnomjerno rasporedite nadjev i prekrijte preostalim listovima, svaki premažite maslacem. Oštrim nožem razrežite pitu na 6 velikih ili 12 manjih komada i pecite 40 do 55 minuta ili dok pita od poriluka ne porumeni. Pustite da se ohladi oko 15 minuta, a zatim poslužite. Dobar tek!