Štrukli mogu biti slani ili slatki, ovisno o načinu pripreme vaših štukli. Najbolje štrukle su od domaćeg tijesta za štrukle, koje možete napraviti sami. Iako je priprema nešto zahtjevnija rezultat su ukusni i savršeni domaći štrukli.
Kako biste napravili najbolje tijesto za štrukle ostavite ga da se odmori u hladnjaku preko noći. Međutim, ako to nije moguće, dovoljno je i sat vremena da ostoji u hladnjaku. Donosimo vam jednostavan recept za pripremu tijesta za štrukle.
Sastojci potrebni za izradu tijesta za štrukle:
- 30 dkg brašna
- 1/2 žličice soli
- 1,5 dcl tople vode
- 2 velika žumanjka
- 2 žličice biljnog ulja
- žličica bijelog octa
Postupak izrade tijesta za štrukle:
Pomiješajte brašno i sol, dodajte vodu, žumanjke, ulje i ocat. Sve dobro izmijeašjte i napravite glatko tijesto.
Ako je tijesto presuho dodajte žlicu vode. Dobro izradite tijesto i pokrijte ga plastičnom folijom. Ostavite u hladnjak na sat vremena.
Za to vrijeme pripremite nadjev za štrukle prema izboru.
Kada tijesto 'odmori' razvucite ga po stolu sa zatvorenim šakama. Tijesto mora biti jako tanko, rastegnite ga do rubova stola.
Nakon što ste rastegnuli tijesto, malo ga nauljite i polovicu premažite nadjevom. Na kraju zarolajte uz pomoć stoljnjaka.
Stavite tijesto s nadjevom u lim za pečenjem i pecite na 200 stupnjeva, oko sat vremena.