Recept i priprema /

Domaće tijesto za kroasane najbolje je tijesto

Image
Foto: Pixabay

Priprema tijesta za ukusne i prhke kroasane zahtijeva vrijeme i strpljenje. Jednom kad usavršite pripremu tijesta za kroasane uvijek će vam ispasti savršeni.

25.10.2022.
15:57
Pixabay
VOYO logo

Kod pripreme tijesta za kroasane bitno je da će kasnije kroasani biti hrskavi izvana i mekani iznutra.

Sastojci potrebni za pripremu tijesta za kroasane su:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 420 g brašna
  • žličica i pol šećera
  • 2 i pol žličice soli
  • 150 ml tople vode
  • 1 žlica suhog kvasca
  • 100 ml mlijeka
  • 200 g maslaca + 3 žlice maslaca

Upute za pripremu tijesta za kroasane:

Pomiješajte brašno, šećera i sol u srednjoj zdjeli i zatim stavite na stranu. Pomiješajte toplu vodu, kvasac i preostalu 1 žličicu šećera u zdjeli samostojećeg miksera opremljenog kukom za tijesto. Pustite da odstoji dok se ne zapjeni, oko 5 minuta. U međuvremenu stavite 3 žlice maslaca u zdjelu za mikrovalnu pećnicu, labavo pokrijte papirnatim ručnikom u mikrovalnoj pećnici na visokoj razini dok se ne otopi, oko 30 sekundi. (Preostali maslac držite u hladnjaku.) U smjesu s kvascem dodajte rastopljeni maslac i mlijeko. S mikserom koji radi na niskoj brzini, postupno dodajte smjesu brašna u smjesu kvasca, tukući dok se suhi sastojci ne sjedine, oko 6 minuta. Povećajte brzinu na srednje nisku i tucite dok tijesto ne postane glatko, elastično i ljepljivo, oko 8 minuta. Oblikujte tijesto u kuglu; malo spljoštite. Stavite tijesto na lagano pobrašnjen veliki tanjur; čvrsto zamotajte u plastičnu foliju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stavite preostali maslac između 2 lista pergamentnog papira; ostaviti da stoji na sobnoj temperaturi 10 minuta. Oklagijom istucite maslac da se malo poravna i omekša. Uklanjanjem i zamjenom pergamenta prema potrebi, upotrijebite stolni strugač i valjak za oblikovanje maslaca u kvadratni blok. Stavite u hladnjak između listova papira za pečenje 15 minuta.

Ohlađeno tijesto razmotajte i prebacite na lagano pobrašnjenu površinu. Lagano pobrašnite vrh tijesta. Razvaljajte u kvadrat od 30 cm; otresite višak brašna. Uklonite i bacite gornji list pergamentnog papira s bloka maslaca. Koristeći donji list pergamentnog papira kao ručke i okrećući blok maslaca za 45 stupnjeva, okrenite maslac na sredinu kvadrata tijesta.

Uklonite i bacite papir za pečenje. Pomoću valjka za tijesto i počevši od ruba bloka maslaca razvaljajte svaki kut tijesta od sredine dok ne bude dugačak 20 cm, pobrašnite po potrebi. Očistite višak brašna. Presavijte jedan izduženi kut tijesta prema gore i preko bloka maslaca, lagano ga razvlačeći u kvadrat da potpuno prekrije maslac. Ponovite s preostalim kutovima tijesta.

Lagano pobrašnite radnu površinu ako je potrebno. Pritisnite oklagijom preko tijesta da napravite udubljenja, ravnomjerno raspršujući maslac. Razvaljajte tijesto u glatki pravokutnik veličine 60 x 30 cm. Počevši od jedne kraće strane, preklopite tijesto na trećine, poput pisma. Prebacite u lagano pobrašnjen lim za pečenje. Čvrsto pokrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak dok se ne stegne, oko 45 minuta. Ponovite postupak motanja, savijanja i hlađenja 2 puta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo