Tko se ne sjeća primamljive hrenovke u duguljastom pecivu? Nema djeteta koje prođe kraj kioska obavijenog čarobnim mirisom svježe kuhane hrenovke i toplog peciva, a da ne povlači roditelje za rukav te po potrebi i neumorno plače, dok roditelji ne popuste i kupe hot-dog. Najbolja hrenovka u životu.
Nema razloga da ne pokušate sami napraviti hot-dog kod kuće te razveselite ukućane i prijatelje ovim jednostavnim jelom. Nije tako komplicirano kako izgleda, treba samo malo vremena i volje. Tijesto za hot-dog možete sami izraditi na vrlo jednostavan način, a hrenovke nije problem skuhati. Čak ako vam i puknu prilikom kuhanja, sve to možete prikriti senfom ili majonezom pomiješanom s kečapom.
Zasučite rukave i krećemo na posao.
Kako biste napravili tijesto za hot-dog potrebno vam je:
- 50 dkg brašna
- prstohvat soli
- 0,3 dl ulja
- 1 žlica šećera
- 2 dkg svježeg kvasca
- 1,5 dl mlakog mlijeka
- žumanjak
U mlako mlijeko razmrvite kvasac, dodajte žličicu šećera i žličicu brašna, malo promiješajte, pokrite tanjurićem i stavite na toplo mjesto da se diže. Kada udvostruči svoju količinu, spreman je za pripremu.
U pliću posudu šireg ruba stavite brašno i malo soli te dobro promiješajte da se sol jednakomjerno rasporedi, a brašno prozrači. U sredini napravite malu jamicu u koju stavite žutanjak i razmutite ga. Na jaje stavite dignuti kvasac i ulje te lagano miješajte, prvo vilicom, a zatim rukom, dok ne potrošite sve brašno. Tijesto mora biti kompaktno te bi se lako trebalo odvajati od stijenke posude. Formirajte kuglu, prekrijte ju čistom krpom i ostavite na toplom mjestu da kvasac učini svoje. Kada udvostruči svoju masu, stavite ga na podlogu za valjanje i načinite jedan veći valjak. Režite komade i svaki izvaljajte prema željenoj veličini. Valjčiće stavljajte u tepsiju na masni papir i pustite dizati još pola sata. Vrijeme dizanja tijesta za hot-dog ovisi o toplini vaše kuhinje. Ukoliko je temperatura veća, kvascu će trebati kraće vrijeme da njegove gljivice počnu djelovati i učine svoje.
Nakon toga, tepsiju stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva celzijusa i pecite 20-30 minuta (ovisi o veličini peciva). Kada je gotovo, pecivo će se lagano odvajati od podloge i biti lijepe zlatne boje. Pustite ga da se ohladi, odrežite mu vrh i napravite otvor veličine hrenovke, a kuhačom ili tankim nožem napravite rupu u pecivu u koju ćete staviti umak po izboru i utisnuti kuhanu ili prepečenu hrenovku. Mljac!