Gibanica recept /

Recept kako pripremiti rahlo tijesto za gibanicu

Image
Foto: Pixabay

Gibanica je tradiconalno jelo prostora kontinentalne Hrvatske te krasi svaki blagdanski stol. Saznajte kako pripremiti tijesto za gibanicu.

29.10.2021.
11:53
Pixabay
VOYO logo

Tijesto za gibanicu može se kombinirati sa raznim sastojcima kao što su jabuke, tikvice, sir, mak, orasi,… Ukoliko želite napraviti tijesto za gibanicu identično onom koje su radile vaše bake slijedite sljedeći recept.
Potrebni sastojci:

  • 1 kg glatkog brašna
  • 4 žlice suncokretovog ulja
  • Voda po potrebi
  • Prstohvat soli

Tijesto za gibanicu, upute za pripremu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U posudu dodati 500 g glatkog brašna, dodati soli i 4 žlice ulja.

Početi mijesiti tijesto za gibanicu nožem uz dodavanje mlake vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijesto za gibanicu mora biti mekano, nakon čega je potrebno preseliti ga na pobrašnjenu površinu i nastaviti mijesiti ručno otprilike 20 minuta.

Ukoliko je potrebno za vrijeme miješenja dodati brašno dok ne dobimo kompaktnu masu.

Tijesto za gibanicu potrebno je odvojiti na 2 dijela te ostaviti ih da prekriveni uljem odstoje na pobrašnjenoj površini prekriveni krpom minimalno 30 minuta.

Nakon što je tijesto odstajalo, na pobrašnjenoj površini tijesto se razvija oklagijom u veliki krug te se laganim pokretima rukama razvlači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruke je potrebno podvući ispod tijesta i laganim pokretima razvlačiti sve u krug te po potrebni posipati brašnom s gornje strane kako ne bi pucalo i ljepilo se.

Razvijeno tijesto za gibanicu nauljiti i dodati nadjev te ga saviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pećnicu je potrebno zagrijati na 200°C i peći otprilike 40 minuta dok tijesto ne porumeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo