Teriyaki recept je tehnika kuhanja koja se koristi u japanskoj kuhinji u kojoj se hrana peče ili grila s glazurom od soja umaka, mirina i šećera. Korištenjem teriyaki recepta i njegovom pripremom hrana je veoma ukusna.
Sastojci za teriyaki recept:
- ½ šalice sakea
- ½ šalice mirina
- ½ šalice soja umaka
- ¼ šalice šećera
Priprema teriyaki recepta:
U loncu pomiješajte sve sastojke za teriyaki recept. Dodajte sake i mirin.
Dodajte sojin umak i šećer. Pustite smjesu da zavrije na srednjoj vatri i neprestano miješajte umak dok se šećer ne otopi. Nakon što zavrije, smanjite vatru na srednje nisku. Pirjajte 10-15 minuta ili dok se umak ne zgusne.
Dok miješate umak ili naginjete lonac, mali će se mjehurići početi dizati i pojavljivati na površini. Kada se to dogodi, umak je spreman za upotrebu. Umak ulijte u steriliziranu staklenku i ostavite nepoklopljeno da se ohladi. Umak od teriyaki recepta će se zgusnuti dok se hladi.