Temeljac za rižoto zahtijeva malo pažnje i miješanja, ali u svojoj srži je zapravo samo juha. A kada se temeljac spoji s rižom nastaje kremasto, gotovo čarobno jelo koje je itekako vrijedno truda. Najbolji temeljac za rižoto je pileći temeljac.
Sastojci za rižoto su:
- litra neslanog pilećeg temeljca, zagrijanog (možete koristiti i povrtnu juhu)
- žlica neslanog maslaca
- žlica maslinovog ulja
- šalica riže
- 1/4 žličice soli
- 1/4 šalice svježe ribanog sira
Zakuhajte temeljac za rižoto u loncu na srednjoj temperaturi. Smanjite toplinu i održavajte toplinu. Otopite maslac i zagrijte ulje u velikoj tavi ili loncu sa širokim dnom. Dodajte temeljcu rižu, miješajte da se sva zrna prekriju, 1 minutu. Dodajte 1 veliku žlicu juhe, promiješajte rižoto i ostavite na miru dok se juha gotovo ne upije, 2 do 3 minute.
Promiješajte, dodajte još jednu žlicu juhe i ponovno promiješajte. Kuhajte neometano dok se juha ne upije, 3 minute. Ponavljajte dok ne ostane otprilike 1 žlica juhe, 15 do 18 minuta ukupnog vremena kuhanja riže. Isključite. Dodajte sol, preostalu juhu i sir. Lagano miješajte 2 minute. Poslužite odmah u zagrijanim zdjelicama, po želji s još naribanog sira.